Wat moet je doen met het zwembadwater in de winter?

Het is ontzettend fijn om in de zomer een frisse duik te kunnen nemen in je zwembad, toch kunnen de meeste mensen maar een aantal maanden van het zwembad gebruik nemen. In de winter wordt het water veel te koud om in te zwemmen, tenzij er gebruik kan worden gemaakt van warmte installaties. Je kan het zwembad niet zomaar laten staan, er moet redelijk wat gebeuren om een zwembad te beschermen tegen de kou en de vorst. Het water moet ook aangepakt worden, Waterwellness vertelt hoe. 

Zorg dat de waterbalans goed is

De waterbalans van een zwembad moet bij aanvang van het winterseizoen goed zijn om ook goed de winter door te komen, Maak dus regelmatig het zwembad schoon met een stofzuiger of robot en voeg eventuele chemicaliën toe als dat nodig is. Als het waterbalans eenmaal goed is, is het belangrijk om wat water uit je zwembad te verwijderen. Als water bevriest, kan het veel uitzetten. Als er veel water in onderdelen zit waar het niet weg kan, zal het kapot gaan. Dit kan onnodig veel kosten met zich mee brengen. Haal het water weg totdat de waterlijn onder de skimmer en bovenste inspuiter zit, zo zullen die onderdelen niet kapot gaan door vorst. Als de waterbalans helemaal naar wens is, kan je er ook nog een overwinteringsvloeistof aan toevoegen. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het water in het zwembad voor een langere tijd stabiel blijft, dit kan het doen omdat het stabilisatoren bevat. Ook zitten er anti-alg middelen in overwinteringsvloeistof, twee vliegen in één klap dus. 

Vergeet niet om winterdrijvers te plaatsen

Als het water tijdens vorst volledig bevriest, dan kan het beschadigingen aan het zwembad veroorzaken. Je kunt deze beschadigingen voorkomen door winterdrijvers in het water te leggen. Winterdrijvers zijn gevuld met zand, dit zorgt voor een bepaalde deining in het water waardoor het water ook minder snel bevriest. Als het dan toch bevriest zorgen de winterdrijvers ervoor dat de druk van het ijs niet volledig op de wanden van het zwembad komt. Dit kunnen ze doen doordat er aan de bovenzijde veel lucht zit.

Vergeet het zwembad niet af te dekken

Als laatste kan je het water beschermen door het complete zwembad af te dekken, dit kan je doen met een speciaal winterzeil. Het is belangrijk dat er geen daglicht bij het water kan komen, daglicht is voor algen namelijk nodig om te groeien. Als je al het daglicht weghaalt en als je gebruik maakt van overwinteringsvloeistof of anti-alg middel zal het water relatief schoon blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *