Hoe bereid je je tuin voor op de winter?

Langzaam maar zeker is de temperatuur in Nederland weer aan het dalen en worden de dagen steeds korter. De scholen zijn alweer meer dan een maand bezig, dat wilt zeggen dat de herfst en de winter eraan zitten te komen. Het wordt dus onderhand ook weer tijd om de tuinen klaar te gaan maken voor deze twee koude seizoenen, dit is heel belangrijk omdat de tuin deze maanden niet goed door zal komen als dit niet gebeurd, ook scheelt heel weer veel werk in het voorjaar. Maar hoe doe je dit nou? Warentuin heeft een aantal tips. 

Het snoeien van de struiken

Bij veel struiken is het belangrijk om deze voor de winter nog eens goed te snoeien, als dit pas in het voorjaar gebeurd kunnen ze doodbloeden. Het is ook goed om de struiken nog eens extra te beschermen door er een koker van gaas omheen te doen, deze kun je dan weer vullen met bladeren. Dit snoeien geldt voor zowel bladhoudende als bladverliezende struiken en ook voor fruitbomen en klimoppen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er bepaalde struiken zijn die hier juist niet tegen kunnen, zoals de forsythia. 

Het klaarmaken van je vijver 

Veel mensen hebben een vijver in hun tuin, ze vinden het leuk om naar de vissen te kijken en het geluid van water werkt kalmerend. De vijver vormt dan ook vaak het hart van de tuin, het is dus belangrijk dat er hier ook onderhoud wordt gepleegd, de vissen en de vijver zelf hebben ook enige speciale aandacht nodig. Als de temperatuur eenmaal onder de 10 graden is gezakt kan de vijverpomp uitgezet worden, laat de eventuele beluchtingspomp wel aan staan, dit voorkomt namelijk dat de vijver dichtvriest. Als je die niet hebt kan je een stuk riolerings/afwateringsbuis gebruiken en die in het water steken, zo kan er nog steeds zuurstof in het water komen wanneer de rest is dichtgevroren. Probeer ook alle bladeren te verwijderen die in de herfst in het water vallen. 

Het gazon

Mensen besteden graag ook veel aandacht aan het gazon zodat ze er strak bij liggen. Voor hun is het dan ook belangrijk dat het gras goed de winter door komt. Er zijn bepaalde meststoffen die ervoor zorgen dat het gras sterker wordt voor in de winter, ook zorgen deze stoffen ervoor dat het mos minder kans krijgt om te groeien. Het gebruiken van kalk werkt ook positief op de bodem, door de verhoogde zuurtegraad worden de meststoffen beter opgenomen. 

Andere voorwerpen

Veel mensen hebben bij hun zithoek vaak allerlei dingen aan de muur of schutting hangen, er kunnen voorwerpen bijhangen waarvoor het ook beter is als deze binnen worden gelegd tijdens de winter. Het kan ook zij zijn dat er bepaalde beelden of andere kunst in je tuin hebt staan die misschien slecht tegen sneeuw of vorst kunnen, hier moet je dan ook rekening mee houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *