Dit heb je nodig voor een eigen vijver

Als je van plan bent om een nieuwe vijver aan te leggen, dan zijn er natuurlijk een aantal dingen die je nodig gaat hebben. Welke vijverbenodigdheden er precies zijn, is soms nog wel een beetje vaag voor mensen. Daarom dachten wij dat het een goed idee zou zijn om eventjes alle belangrijkste dingen die je nodig hebt eventjes op een rijtje te zetten. Dus, mocht jij een vijver willen, maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan snel verder voor deze gouden tips!

Benodigdheden eigen vijver

Zorg voor een mooie locatie

Dit is natuurlijk logisch, maar je moet er wel voor zorgen dat de vijver niet in de weg gaat liggen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen problemen gaan ontstaan op het moment dat er gegraven gaat worden op de locatie. Het hoeft natuurlijk niet een hele diepe kuil te worden, maar je kan er wel vanuit gaan ongeveer een meter diep te moeten gaan graven. Dan is er genoeg ruimte voor de bak en eventuele pomp. Daarnaast moet je er natuurlijk ook wel voor zorgen dat de vijver ergens ligt waar iedereen er goed zicht op heeft. Dan heb je gelijk ook vanaf binnen een leuk uitzicht op de tuin. 

Zorg voor een goede vijverbak

Een vijverbak is vaak gemaakt van plastic of kunststof, en is in principe een grote kuip die ervoor zorgt dat het water niet door de grond geabsorbeerd wordt. Deze kan je daarna vullen met een laagje aarde zodat er planten in kunnen groeien. Vervolgens laat je deze vollopen met water en voila, je hebt een vijver. Als de bak zelf niet van goede kwaliteit is kunnen hier echter wel barsten in ontstaan, en dan loopt je vijver snel leeg. Voor een goede vijverbak zorgen is dus essentieel als je er nog lang van wil kunnen genieten. Het hoeft gelukkig allemaal niet zoveel te kosten, en je kan het makkelijk online bestellen.

Een goede schep

Je kan natuurlijk ook betalen om de vijver aan te laten leggen, maar dat is eerlijk gezegd nergens voor nodig als je zelf nog een paar uurtjes in het weekend over hebt. Je zal natuurlijk een gat moeten gaan graven waar de vijverbak in past, en ook moet je dan nog eventueel een kanaal graven voor de pomp. Dat laatste is niet nodig als je gewoon van plan bent de vijver vol te laten lopen met de tuinslang, maar geeft je natuurlijk wel wat minder controle over het waterniveau op de lange duur. Dat kan betekenen dat je hem in dat geval soms leeg zal moeten laten lopen door de bak uit de grond te tillen.

Een plan voor de versieringen

Net als met alle andere plekken in de tuin, is de vijver een plek die vol kan zitten met leven. Je kan natuurlijk vissen in de vijver stoppen, maar ook kikkers zijn een goede optie. Ook kan je lelies planten. Op die manier creëer je een heel nieuw ecosysteem in de tuin. Je hoeft je natuurlijk niet alleen te beperken tot flora en fauna. Je kan ook heel leuk met tegeltjes te werk gaan. Zeker als je al een betegeld voetpad hebt kan je hiermee hele leuke patronen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *