Waar dient een aardlekschakelaar voor?

Een aardlekschakelaar (ALS), ook wel bekend als de verliesstroomschakelaar, is een onmisbaar deel van veel van de kantoor- en huisinstallaties. Het dient als een soort wachtpoort: wanneer er ergens in de elektrische installatie weglekt, schakelt de aardlekschakelaar de spanning van het elektriciteitsnet af. Het hebben van een aardlekschakelaar is wel een belangrijkrijke veiligheidsmaatregel, aangezien het doel hiervan het voorkomen van elektrocutie is.   

Waar dient een aardlekschakelaar voor?

Hoe werkt een aardlekschakelaar? 

Het controle systeem werkt als volgt: er loopt een fasedraad tussen het begin en het einde van de stroomkring. Oftewel, het meet de spanning van de elektrische stroom voordat het weggaat en wanneer het terugkomt. Het verschil in spanning op hiertussen moet nul zijn. Als er dus een verschil tussen is, betekent dat de er stroom ergens weglekt. Dit betekent vaak dat er minimaal 1 apparaat niet geaard is. Wanneer je dit apparaat zou aanraken, zal de stroom jou als aarding gebruiken en wordt je dus geëlektrocuteerd. De aardlekschakelaar schakelt dus automatisch de gehele stroomkring uit wanneer er zo’n lek geconstateerd wordt. Vervolgens zul je zelf de stroomkring weer aan moeten zetten, nadat je het apparaat wat de sluiting veroorzaakte natuurlijk uit het stopcontact hebt gehaald.        

Welke aardlekschakelaar heb jij nodig?

Net als met de meeste dingen, zijn er ook voor aardlekschakelaars verschillende soorten en maten. In sommige gevallen wordt het gecombineerd met een installatieautomaat, maar mocht dat niet het geval zijn, is het wel handig er een aan te schaffen. Aardlekschakelaars zijn namelijk sinds 2005 al verplicht in Nederland. Hoeveel en welke sterkte je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid stroomkringen in je huis of bedrijf. De tweepolige schakelaar mag maximaal 4 eindgroepen beveiligen, dus wordt het voor de meeste huishoudens met enkelfasige eindgroepen aangeraden een 4 polige aardlekschakelaar van 30mA te gebruiken. Als je echter in huis meerdere stroomkringen hebt en je wilt de optie om ze individueel af te sluiten, kun je beter gebruik maken van meerdere tweepolige aardlekschakelaars. Aangezien tegenwoordig de meeste huizen en bedrijven al schakelaars hebben, kun je in geval van vervanging simpelweg kijken naar je huidige schakelaar en deze opnieuw bestellen. Dan weet je zeker dat je de juiste aardlekschakelaar voor jouw situatie hebt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *