Hoe bedien je een compressor?

Een schroefcompressor zuigt of neemt omgevingslucht op en zet dit vervolgens om in perslucht. Dit wordt veel gebruikt in de medische wereld en in de automobielsector. Een schroefcompressor werkt door middel van twee schroeven, of rotoren, in de kern van het apparaat. Deze schroeven draaien tegen elkaar in en zo zorgen ze ervoor dat de lucht die tussen hun instroomt wordt omgezet in perslucht.

compressor

Bediening

Wanneer er niet eerder gebruik gemaakt wordt van een compressor, is het een mysterie van hoe je zoiets eigenlijk bedient. In feite is het eigenlijk heel makkelijk. Neem de Kleinjan compressoren bijvoorbeeld. Je zet het apparaat op een stevige ondergrond. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de compressor verschuift tijdens het gebruik. Zorg ervoor dat alle koppeling, de luchtslang en eventuele luchtgereedschap is aangesloten. Als alles goed staat en goed is aangesloten kan je je compressor gebruiken. Schroefcompressoren zijn zo ontworpen dat ze continue belast kunnen worden. Het beste resultaat kunnen ze behalen wanneer ze onder volledige belasting staan! 

Verschillende soorten

Er zijn meerdere types compressoren. Onder deze types zijn ook weer andere types. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere soorten schroefcompressoren. Welke je nodig hebt ligt aan waar je ze voor wilt gebruiken. Zo heb je een olie gesmeerde schroefcompressor. Hierbij wordt de olie niet alleen gebruikt om de schroeven te smeren maar ook om de perslucht te koelen. Dit type wordt vaak gebruikt wanneer het niet super belangrijk is dat de perslucht olievrij is. Hiernaast heb je ook olievrije schroefcompressoren. Bij dit type is het juist van belang dat de perslucht olievrij is. Om de perslucht koel te houden wordt hier onder andere gebruik gemaakt van waterkoeling. Wanneer er vraag is naar een wisselende perslucht, voor bijvoorbeeld pauzes, wordt er vaak gebruik gemaakt van de frequentiegeregelde schroefcompressoren. Hiermee kun overigens ook energie en dus kosten besparen!

Wat heb je nodig

Wanneer je gaat kijken naar een compressor moet je jezelf vragen wat je eigenlijk nodig hebt. Wat voor druk is nodig, hoog of laag? Misschien heb je wel een afwisselende druk nodig. Je moet kijken naar de kwaliteit van de perslucht. Wat is van belang voor je eindresultaat. Ook komt hier de luchtvochtigheid bij kijken. De kwaliteit en luchtvochtigheid zijn vaak heel belangrijk in de medische sector. En wanneer de kwaliteit van de perslucht wat minder is kun je gaan kijken naar een persluchtfilter. Heb je die nodig, ja of nee. Wat voor jou de juiste compressor is hoeft dat nog niet te zijn voor de ander. Het ligt er maar net aan in welke sector je werkt en wat voor eindresultaat je nodig hebt. Dit zijn dus allemaal punten waar je rekening mee moet houden. Je kan ook gaan kijken naar het geluid, of het trillen, van de compressor. Vooral het geluid kan belangrijk zijn. Je wilt natuurlijk geen gehoorschade oplopen.

Veel keuze

Er zijn veel verschillende compressoren dus het ligt geheel aan jouw situatie wat voor soort compressor je nodig hebt. Hierdoor veranderen ook de accessoires waarmee je het apparaat gebruikt en wat de bediening beïnvloed. Het belangrijkste onderdeel is dus dat je goed begrijpt wat jij nodig hebt en wat jij uiteindelijk wil bereiken met jouw compressor. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *